iselinmathilde - hits

På torsdag dro jeg og en gjeng fra klassen til Danmark på dagstur. På øverste bildet er fatet med pommes frites jeg kjøpte, et lite tips er å ikke bestille den store pommes frites-en der. Vi hadde en litt tøff start på turen siden toget gikk før vi rakk å gå på og måtte vente en time på neste tog, og så var vi usikker på om vi skulle bli i Hjørring eller dra videre til Aalborg. Vi endte opp med å dra til Aalborg, som føltes som en mer spennende by. Det var iskaldt i Danmark, og jeg hadde ikke engang tatt på meg en vinterjakke. Vinden trengte gjennom alt av strikkede klær hver gang vi måtte gå utendørs. Jeg klarte faktisk å finne frem til Skabagtig, en ganske fancy garnbutikk i sentrum. Jeg kjøpte med meg fire hesper Hedgehog Fibres, som jeg tror hadde blitt fine som en Sunset Highway. Jeg tok nesten ingen bilder i Danmark fordi det var så kaldt og jeg var redd telefonen skulle dø. Vi kjøpte for det mest saker og ting på en dagligvarebutikk og tax free-butikken på båten, vi dro mest for kos. Vi avsluttet besøket i Aalborg på en restaurant rett ved jernbanen hvor jeg spiste en deilig lasagne.  

På fredag tok jeg bussen til østlandet, og på lørdagen dro jeg inn til Oslo. Der møtte jeg noen koselige strikkere jeg kjenner gjennom Instagram. Vi dro innom alle garnbutikkene til Grünerløkka iløpet av den første timen jeg var i Oslo, hvor vi ble lengst på Værbitt. Det er en så utrolig koselig butikk og de har så mye fint garn der (nå har visst Garnsurrgarnet kommet dit og!). Rundt klokka ett dro vi til St. Hanshaugen og fant frem til Heim (altså, de som var kjent fant frem, jeg bare diltet etter), hvor det var strikk og drikk med et knippe kjente Instagrammere, blant annet Lille Rille som stilte opp med håndfarget garn til salgs. Altså.

Du kan tro jeg kjøpte garn! Det var et utrolig hyggelig Instatreff med mye prating, mye garn, mye strikking og god mat. Jeg håper jeg får tatt et til treff med noen i Oslo før sommeren.

Her var hele garninnkjøpet mitt fra lørdagen, bortsett fra to nøster Silk Mohair som allerede er i bruk. Jeg kjøpte en gensermengde av Lille Rille Tynn Merino i fargen Te i Lysthuset, ett til hespe Tulipan på samme base som skal gå til Birds of a Feather som jeg har lyst å legge opp til neste måned, ett hespe Leine Lebrasa 3-tråds merino håndfarget av Værbitt i fargen Fjær i hatten som skal bli en lue, Silk Mohair fra Pickles til en påbegynt genser, Silkemyk mohair fra Lille Rille og 350 gram Sandnes Mini Alpakka i en utgått tweedfarge av en som heter Fallstrikk på Instagram. Jeg tror det skal bli en Nordkappkofte etter hvert.

Til slutt møtte jeg en av mine aller beste venner som tilfeldigvis var i Oslo samtidig som meg. Vi dro på Nighthawk Diner og kjøpte milkshake, og endte til slutt opp på Oslo Plaza og drakk en cola.

Det var den fineste og koseligste dagen jeg har hatt på lenge, med upåklagelig vær i Oslo. Nå er jeg hjemme på påskeferie, og skal kose med garnet mitt resten av ferien. Selv om jeg hadde med ganske mye garn fra før. Oops. De siste dagene hjemme hos mamma føyk av sted, og før jeg visste ordet av det var det tid for å reise tilbake til Kristiansand igjen. Det var helt fantastisk å være hjemme og bare slappe av i en uke. Vi hadde en veldig koselig St. Hans-feiring, selv om den ikke ble utendørs. På kvelden dukket faktisk sola opp igjen, så jeg fikk to netter med midnattsol. På lørdag fikk vi en hel time med sol hvor det faktisk var varmt nok til å sitte ute og strikke, men så kom regnet igjen. Jeg fikk strikket ferdig begge ermene på Wiolakofta og kommet et lite stykke på bolen. På det nederste bildet er også Wiolakofta til mamma med, hun strikker den tynne versjonen i Karmin Supersoft. Jeg elsker fargene på begge to, og er artig å se hvor annerledes et mønster blir bare på grunn av forskjellige farger. Den aller siste dagen fikk jeg noen bilder av fjellene i tåke, ennå dekket av sne. Det har ikke vært den varmeste sommeren nordpå ennå, håper virkelig de får en fantastisk juli. Om noen fortjener sommer i år, er det de i Nord-Norge som har hatt en knallhard vinter. 

Selv om jeg nøt å være hjemme og ikke syns temperaturen er det viktigste i verden der, nøt jeg også veldig godt å ta et kveldsbad da jeg kom hjem til Kristiansand i dag. Var litt kontraster.

27

Enda ett år er gått, så får en bare håpe en har blitt klokere. Jeg vet egentlig ikke helt om det er lov å si at jeg syns bursdager er litt rare. Noen ganger er bursdager kjempekoselige, andre ganger føler man seg bare litt som en dust. Det er litt som nyttårsaften, sosiale medier ødelegger av og til noen dager. Vi har i alle fall hatt noen veldig fine dager med varmt vær. Jeg har for første gang i mitt liv badet i mars, og så har jeg virkelig nytt litt kvalitetstid sammen med kjæresten min. Så får bursdag være bursdag.Nå er jula offisielt over, jeg er tilbake igjen fra Finnmarkseventyret. Det har vært en fin jul. Gode middager, godt selskap, brettspill, alle tantebarna mine samlet og generelt bare kos. Akkurat som i januar i fjor ble det iskaldt på begynnelsen av året, og vi fikk noen dager med tjue kuldegrader og fyr i ovnen for å holde huset varmt. Jeg fikk strikket ferdig årets første prosjekt, har prøvd meg på garnfarging med konditorfarge, vært syk hele romjula og vært på nok fest så det holder for hele 2017. Det vil si at jeg var på to fester, hvor det meste jeg drakk den ene gangen var èn øl.

I dag da vi skulle reise sørover, ble det selvfølgelig storm. Da bussen kom, sa bussjåføren at vi kom oss ikke til Alta. Heldigvis kom vi oss likevel til Alta, hvor vi hele tiden bare håpet det ikke skulle bli kolonnekjøring eller stengt over Sennalandet. Flyet landet, og klarte å ta av uten problemer. Nå stitter jeg i senga i Kristiansand med svært små øyne og gleder meg til å sovne i min egen seng.

Ah, romjul. Tiden da man ikke trenger å tenke på julegaver mer (for de som ikke strikker), og bare nyter dagene og slapper av. Den siste uka har jeg gjort ferdig den orange romperen og Nancylua i julegave, og mangler ennå to sokkepar og en kjole i julegave. Blægh. Gavestrikking altså. Finnes det noe kjedeligere? Lengter etter å begynne på Dagnykjolen, som blir etter de to sokkeparene.

I dag har vi spist rein- og hjortesteik, og hatt tiramisu som dessert. Juledesserten i går var multe-panna cotta, som jeg tror blir en tradisjon. Til nyttårsaften skal jeg prøve meg på creme brulee, det blir spennende.

Håper alle har en fin romjulstid.

Hurra, endelig er desember her! Nå kan man omsider omfavne julestemningen og julepynt for fullt. Etter at eksamen er ferdig, blir det bare å nyte resten av desember. Jeg skulle egentlig strikke en julekofte og julegaver, men akkurat nå strikker jeg julestrømper med Mariusmønster til meg og Emil. Adventstjerna har kommet opp i vinduet etter en runde med limtuben, siden jeg klarte å rive den. Dette er mitt andre år på sørlandet, men jeg syns ennå det er sært med solskinn i desember. Det er liksom ikke vanlig at det ikke er vits å ha adventstjerna tent på dagtid, siden sola skinner. Det blir mer oppdateringer fra neste uke, etter at jeg er ferdig på skolen for i år.

Det begynner for alvor å nærme seg jul, og det er vel på sin plass å skrive ønskeliste. Det er koselig med julegaver og alt, men gud så mye styr det er. Materialismen har virkelig overtatt jula. Jeg lurer virkelig på hvem reklamene om MacBook til 20 000 i julegave egentlig er rettet til? Er det noen som får julegaver til sånne summer? Ja, ja, uansett. Her er lista mi!1. Jeg er ikke så original. Som halve Instagram, samler visst jeg også på Mummikopper og fat. Så jeg ønsker meg gjerne noe av det, gjerne det som er limited edition. Stamfaren og Lille My er øverst på lista. 

2. Ønsker meg ting som er digg! Denne typen te fra Black Cat (finnes tydeligvis på Wayne´s Coffee), konfekt, Kina hvis man får tak i det, og så videre.3. Garn fra Tweedy Todd. Alt annet garn jeg måtte ønske får jeg jo naturlig nok tak i selv.4. Disse supersøte julekulene fra Hoptimist.5. Koftebelte. Denne er nok mest rettet mot mamma, hvis hun skulle forbarme seg over meg. Jeg savner å kunne bruke kofta mi, siden jeg har vokst ut av konfirmasjonsbeltet mitt. Og tydeligvis alle beltene som finnes i familien. Kremt.6. Ullbukse fra Graveniid, i størrelse large.7. Garnvinde. Jeg kjøpte nøster for en måneds tid siden, men er jo kjekt å ha en sånn som man kan spenne ut også. 

Jeg så på ønskelista mi fra i fjor, og da fikk jeg nesten ingenting jeg ønsket meg. Men jeg fikk jo likevel mye fint, så skal ikke stå på det!

 ...men hjemme er absolutt best! Herregud så utrolig godt det var å endelig komme hjem til den gule stolen min, og bare slappe av. Peace out, y`all!På onsdagskvelden kom vi endelig frem til Trondheim etter 12 timer på toget. En tur jeg tviler på at jeg blir å gjenta, altså! Huff. Så i går tok vi trikken opp til Lian og ned til sentrum og gikk innom noen butikker. Vi gikk selvsagt innom Kaffebrenneriet, min favorittkafè. På kvelden dro vi på Nyfiken for å spise hamburger, men skuffende nok har den endret seg siden sist vi var der. Iløpet av kvelden fikk jeg helt sykt vondt i håndleddet, og det var til slutt så ille at Emil seriøst måtte skjære opp hamburgeren for meg og hjelpe meg å ta på jakke og votter, for ene armen ble fullstendig ubrukelig. Senebetennelse er vel alle strikkeres største skrekk, og jeg hååååper det bare er noe som går over, for håndleddet føles bedre i dag. Er kanskje best å holde meg unna strikking til det føles bra igjen da, men det er jo som om en røyker ikke får røyke. Abstinensene er real.
 

For noen uker siden hadde jeg 2-årsjubileum for strikking. Strikking har vært i livet mitt i akkurat litt over to år, og jeg kan vel trygt si at det aldri ble det samme igjen etterpå. Jeg husker det så godt, da jeg bestemte meg for at jeg skulle teste ut strikking. Skappelstrikk var i vinden som aldri før, og de hadde nylig fått sitt eget garn fra Sandnes Garn. Det morsomme er jo at ikke så lenge før det, hadde mamma spurt om jeg ønsket at hun skulle strikke en Skappelgenser til meg, men jeg syntes ikke de var særlig fine. Men jeg var arbeidsledig, hadde flyttet til Trondheim og var mutters alene, bortsett fra samboeren da. Så tenkte jeg "hei, hvorfor ikke prøve meg på strikking?". Det var ikke som at jeg aldri hadde gjort det før, men jeg hadde vel aldri mestret det. Å lese oppskrifter virket like vanskelig som å finne veien ved å bruke kart og kompass (finnes ikke en app på mobilen for sånt!). Jeg dro til Trondheim Torg, på Jens Hoff og spurte hun som var på jobb om Skappelstrikk. De var seriøst tom for garn. Jeg kjøpte et nøste Myk, et nøste Suri og et nøste Minialpakka for å strikke Skappellua. Jeg måtte google hvordan man la opp masker, hvordan man strikket rett og vrangt. Hele min strikkekarriere er takket være Google, liksom. Det gikk ikke så lang tid, så var jeg hekta. Jeg kjøpte ikke mindre enn to Skappelprosjekter: Skappeljakken og Mariajakken. Jeg var ikke ferdig med noen av de da jeg kjøpte garn til å strikke Kjærestegenseren fra Skappel. Det sprutet ut masker fra strikkepinnene, og for første gang på mange måneder mestret jeg faktisk noe. I en tid hvor det føltes vanskelig bare å stå opp av sengen og leve noen ganger, mestret jeg noe. Og det ble fint. Etter noen uker kunne jeg gå med et plagg jeg hadde laget selv, og det så fint ut. Jeg fikk kompliment hos hun ene damen i kassa på Jens Hoff på Sirkus Shopping for Mariajakken min, og jeg svarte "jeg har strikket i to måneder". Så oppdaget jeg at det var et helt samfunn på Instagram som drev med strikking. Det har alltid føltes som jeg har slitt med å finne en plass hvor jeg hører hjemme og hvor folk setter pris på hva jeg har å si eller hva jeg har laget, men den plassen fant jeg i strikkesamfunnet. Strikking ga meg ro og glede i en kaotisk og veldig vanskelig tid. Det utroligste av alt er at i vår fikk jeg en jobb som garnselger i en helt fantastisk garnbutikk med de beste kollegene jeg noen gang har hatt. Jeg hadde ikke strikket i to år engang, men de så visst noe i meg som de likte. Hadde det ikke vært for at jeg fikk den jobben, hadde jeg ikke hatt mulighet for å fortsette på skolen nå i høst, og livet hadde definitivt vært mye trasigere. Så noen ganger kan en glede og en pasjon virkelig utvikle seg til å bli noe du absolutt trengte, og kanskje noe av det beste som kunne skjedd. 


 Det er noe helt spesielt med høsten. Etter en lang og lys sommer med en evigvarende dag i to måneder (midnattsola, ikke sant), kommer plutselig mørket sigende igjen. Et løfte om stillere og mørkere tider, en endring i luften. Lydene og luktene i skogen forandrer seg, og lyset går fra skarpt hvitt til varmt gult gjennom gyldne og røde blader. Jeg elsker høsten. Levende lys inne på kvelden, lukten av nybakt brød og annen bakst som eplekake og boller som fyller huset, og et fullstendig mørke utenfor vinduet bortsett fra noen små knappenålshoder av lys langs veien. Da jeg var liten, brukte vi å leke boksen går i mørket, en skrekkblandet fryd. Både fordi det var litt skummelt å gjemme seg alene i mørket, og fordi det var veldig spennende å løpe til boksen. Da jeg ble litt eldre, husker jeg at jeg bladde gjennom katalogene til H&M og Ellos og ønsket meg fine, nye klær til høsten. Den tiden før man pakker seg inn for vinteren og før veien blir fullstendig glatt. Jeg gleder meg til høsten kommer for full styrke, med litt kaldt drag i luften sånn at man kan ikle seg sine fineste strikkeklær. 

Nå er vi snart der igjen.

 Jeg kan vel ikke akkurat skryte på meg å være særlig aktiv under fadderuka på begynnelsen av skoleåret, og samme har det vært i år. Jeg har vært på jobb eller vært hjemme. Men da jeg fikk invitasjon om å bli med på utendørskino på UiA, sa jeg ja. Og det er jeg glad for! Jeg tok med meg strikketøyet og strikket mens det ennå var lyst. Jeg visste ikke hvilken film det skulle være, men hørte det med en gang da den velkjente musikken på begynnelsen av American Pie kom over høyttalerne. Det ble en skikkelig koselig kveld, hvor vi til slutt satt under stjernene og så på film. En helt ny opplevelse.Nesj, hva skal man egentlig si om sommeren i år? Den har vært litt rar. Jeg begynte å tenke her om dagen hva jeg egentlig har gjort hele sommeren, nå som den er på hell og ganske straks er over. Først og fremst har jeg selvsagt strikket. Ikke fullført så mye som en sokk, men jeg har strikket jevnt og trutt.Nå har jeg faktisk falt på nytt for en ufo som har ligget siden begynnelsen av mai, Siriuskofta mi. 

Noe annet jeg har gjort, er å jobbe. Det har vært både fint, vanskelig, utfordrende, og belønnende. Men sånn er det vel alltid når man har begynt i ny jobb? 

Det jeg derimot har gjort mest av, er å se tv-serier. Jeg tenkte her om dagen at denne sommeren har jeg ikke sett så mange serier, helt til jeg kom på hva jeg egentlig hadde sett. Det som er så bra med Netflix, er at det er lett å snuble over nye serier du aldri har hørt om eller tenkt på å se på, som skjedde med meg i sommer. Jeg har blant annet sett på iZombie, Jane the Virgin, Orange is the New Black, Bates Motel, American Horror Story og Stranger Things. Noen av seriene har jeg bare sett en eller to sesonger av, andre har jeg sett hele serien som er kommet så langt, som Bates Motel og American Horror Story. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle begynne å se på etter det, så jeg ordnet meg DPlay-abonnement og har sett Fire Stjerners Middag. Jeg vet ikke hva det er med den serien, men jeg bare elsker den. Tror nesten jeg må være Anders Hatlos største fan. Det beste med at det snart er høst, er at det kommer nye serier eller at de gode gamle starter på nytt igjen. Jeg er vel ikke alene om å glede meg til ny sesong av Modern Family, How to get away with murder og Skam, eller hva?Juli, ja. Dæven så fort tiden har gått. Jeg syns det nettopp var begynnelsen på juli og sommeren ennå var ung og lovende. Enda jeg kommer fra Finnmark, syns jeg faktisk at juli har vært skuffende værmessig. Det har knapt nok vært en eneste dag uten regn, så det føles litt som at sommeren var i slutten av mai og tidlig juni. Men jeg har vært så heldig å ha hatt besøk av broren min og hans familie, så jeg hadde jo litt sommer likevel. Juli har liksom på en måte inneholdt så mye at den føles mye lengre enn den var. Det var SGDQ i en uke i begynnelsen av juli, vi var i Dyreparken to dager på rad sammen med bror og familien hans, jeg og kjæreste har feiret treårsdag, vi dro og så Andrè Villas FMX-show, forrige lørdag var vi på Kaptein Sabeltann og Den forheksede øya, tidligere denne uka snakket jeg med selveste Kaptein Sabeltann selv da han spurte meg om jeg visste hvor en restaurant lå, og så har det blitt litt strikketid inn i mellom jobbingen. Når jeg ser tilbake på juli nå, tenker jeg at herregud, det har jo vært en knallbra juli. Selv om jeg ikke har gjort noe som jeg vanligvis forbinder med sommer, som soling, bading, og lese bøker. Jeg har ikke rørt en bok siden skolen var ferdig, enda jeg har hatt lyst å lese flere bøker. Det er liksom ikke tid ekstra, siden jeg har mest lyst å strikke. Etter at Pokémon Go ble lansert har det jo blitt enda mindre tid, siden vi har vært en del ute og jaktet Pokémon også (og ja, jeg var ganske blodfan før Pokémon go kom). Likevel skulle jeg ønske det hadde blitt tid og råd til å reise litt, bade litt uten å tenke på maset om den perfekte sommerkroppen (min passer bedre som ullkropp), spise is og å se familien litt mer. Andre reiser på ferie med vennene sine, jeg fantaserer bare om å reise med mamma. #mammadalt liksom. Får satse på at jeg får gjort noen av tingene jeg drømmer om i august før skolen begynner, vi tenker å besøke Badelandet ved Dyreparken og kanskje ta en tur innom Sirkus Jesper. Og så strikke litt mer, ikke sant. Ha en fin søndagskveld, nå skal jeg drikke opp resten av Pimms-glasset som er avbildet lengre oppe i bildeserien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with f2 preset

I helgen var vi i Dyreparken to dager, og vi storkoste oss. Vi fikk besøk av broren min med familie, så i noen dager var den lille leiligheten vår ganske full. Vi hadde skikkelig fint vær på lørdag, og regn på søndag. Jeg var helt sykt gåen i beina på mandag da jeg skulle på jobb, for jeg hadde jo ikke slappet noe særlig av den helgen. Jeg syns egentlig ikke at dyredelen av Dyreparken er så kul, men alt andre syns jeg er fint. Vi tok toget ved Hakkebakkeskogen og så den fine forestillingen, vi var i Kardemommeby og fikk med oss røverne og ble med på allsang, og tok en tur på Den sorte dame. På søndag var vi i Båtbasaren og prøvde lykken, hvor jeg vant en liten badeand og (heldigvis) ikke vant en to kilos sjokoladeplate. Emil kastet ball på sånne oppstablede blikkbokser, og traff alle på første forsøk! Det føltes som vi var i en amerikansk film, hvor han vant den største premien til meg. Utrolig gøy. Han vant en enorm Minions-kosedyr, som vi ga videre til den andre Emil-en vi hadde med oss. Alt i alt en utrolig fin helg, og for et godt selskap!

 Juni har passert, og likt som med oppsummeringen av mai sitter jeg ikke igjen med et eneste ferdigstrikket plagg. Føler jeg har mistet strikkemojoen i år, i form av at ingenting blir ferdigstilt. I tillegg har jeg slitt med vondt i høyrehånda og vondt i håndleddene de siste dagene, så da har jeg ikke turt å strikke så mye. Jeg har forøvrig strikket ferdig bakstykket på flettebolen, så nå er det bare forstykket og ermene igjen, som jeg tar når det nærmer seg høst. Jeg holder på med siste mønsterdelen på Fanakofta, det er bare noen ruter igjen på toppen, så er den ferdig. Jeg har også strikket ferdig et Setesdalerme i den hvite og vinrøde Merinotweeden, så jeg har jo gjort noe.Jeg la frem hele garnlageret mitt og tok bilde av det for å legge ut på Instagram, og innså at jeg har en del garn jeg tviler på at jeg blir å strikke av. Vurderer å gi bort eller selge noe av det, bare for å spare plass og bli kvitt litt dårlig samvittighet. Tro det eller ei, det er ikke så mange av nøstene her som er nye, jeg har ikke handlet sååå mye selv om jeg jobber der jeg jobber. Ennå.

Noe jeg ikke har snakket om egentlig noe sted, er hvor dårlig råd jeg faktisk har hatt dette skoleåret. Jeg har ikke hatt råd til noe som ikke var absolutt nødvendig, og jeg har nytt det å plutselig ha lønn til det fulle. Så jeg har rett og slett mesket meg med frappe, kafèbesøk, garn jeg har lyst på, fine knapper og rett og slett leve litt igjen. Jeg gleder meg til å dra på kino uten å tenke noe større over det, og vi har kjøpt billetter til Kaptein Sabeltann nå i juli. Hver gang jeg ser en van fra Volkswagen, får jeg lyst til å skaffe meg en sånn og bli en hippie. Selv om jeg tviler på at de er særlig behagelige å bo i.

Jeg har seriøst strikket vrangborden på dette ermet tre ganger, og NÅ! Nå er den riktig. Denne fargekomboen ble rekket opp, men juli markerer den endelige fargekomboen på Rygjakofta mi. Sånn helt til sist slenger jeg med et bilde av kongeparet, som gikk rett forbi meg da de var her i Kristiansand tidligere denne uka.

Håper virkelig på en måned med flere ferdige strikkeprosjekt denne måneden, og at det blir fint vær nå som jeg har kjøpt både solkrem og bøker. Har vært de kaldeste dagene på flere uker, disse to første julidagene.Det ble en litt rar 17. mai i går. Første gang det var feiring uten kjæresten siden vi ble sammen, og så ble det ikke noe champagnefrokost. Dro til byen klokken 12 sammen med en venninne, men vi kom for sent for barnetoget og for tidlig for borgertoget. Så vi ble egentlig bare å vandre rundt, uten mål eller mening. Skoene jeg hadde tatt på meg ga meg gnagsår både på tærne og på hælen, så jeg lengtet hjem ganske tidlig. Da jeg kom hjem, endte jeg opp med å spise kake alene, som føles som et uoverkommelig mål akkurat nå, for den er ganske svær og mektig. Fant en flaske på hyllen med liksom-champagne og drakk den mens jeg spiste finnebiff, og gikk og la meg. Var liksom så...tomt. Håper virkelig det blir bedre neste år, og at jeg slipper å spise en hel kake alene da.

Noen 3 på topp-lister, bare fordi det er sent og jeg ikke har lyst å sove.

Ting jeg er obsessed med akkurat nå1: Skam! Herregud, NRK har virkelig skutt gullfuglen med denne serien. Jeg skammet meg litt over å like den i begynnelsen, siden jeg er ti år eldre enn målgruppen. Serien er likevel så bra lagd og med fantastiske skuespillere og spennende handling at jeg ikke skjemmes mer. Bare rett og slett obsessed.

2: Den nye jobben min! Snakke om garn, tenke på garn, ta på garn, se på garn...Sukk! Perfekt.3: Blomster, grønn natur og varm luft. Våren her sørpå er jammen herlig! 

Strikkelista

1: Sokker i Røros lamullgarn fra Rauma, fra et av de nyere oppskriftsheftene til Rauma. Sokker i nydelige blondemønstre og sarte pastellfarger. Blir fine i sandaler på litt kjøligere dager.2: Skappelgenseren! Jeg var opprinnelig ikke en fan av den originale Skappelgenseren, men etter at de nye printfargene i Minialpakka kom, har jeg siklet på den. Den er ganske fin i denne komboen, men tviler på at jeg går for grå. Har lyst på Akvarell og enten Sahara, Syrin eller Gråblå. Og så har jeg lyst på Symfoni og Taupe. Og en av de nye lamagenserne, de er også veldig fine. Ai, blir dyre saker dette.3: Lily fra Lineheftet kommer jeg til å strikke om ikke alt for lenge. Jeg må bare bli ferdig med prosjektet jeg holder på med nå, og bestemme meg for farge. Har sett på støvet grønn, men petroleum hadde vært nice. 

Sommerlitteratur

1: Skal finne meg en fin diktsamling å lese iløpet av sommeren. Enten Ren Poesi eller kanskje en diktsamling av Haldis Moren Vesaas. 

2: Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle. Begynte å lese den for fire år siden, men jeg ble aldri ferdig. Må få lest den ferdig i sommer.

3: Jeg lengter fremdeles etter Mummibøkene etter å ha sett hele Mummiserien på Youtube tidligere i vår. For en herlig serie.På søndag ble jeg invitert av en venninne å bli med i Dyreparken. Jeg hadde aldri vært der før, og det ble en utrolig koselig og fin dag. Vi startet med å se på de eksotiske dyrene, selv om jeg egentlig ikke syns dyredelen av en dyrepark er så morsom. Så tok vi Tømmerrenna, selv om jeg var så redd at jeg først ikke turte. Det var dritskummelt, men det var gøy. Og bløtt! Men været var på vår side, det må ha vært minst 20 varmegrader den dagen, og strålende sol. Så vi ble tørre igjen rimelig fort. Det var årskortdagen i Dyreparken, så det var en konsert med høydepunktene der. Jeg syns høydepunktet var å se Kaptein Sabeltann! 20 år etter å ha sett Kaptein Sabeltann på NRK som liten, fikk jeg endelig se ham i levende live. Tusen takk for en fin dag, Lidia, det var utrolig gøy!Hurra, i dag har jeg bursdag! Og så på den siste fridagen i påskeferien. I dag har jeg pyntet meg med en av de fineste kjolene jeg har, spist finnebiff og lagd marsipanbløtkake til meg selv. I tillegg ringte broren min og sang bursdagsang til meg, så det gjør ikke så mye at jeg måtte feire alene i år. Nå skal jeg strikke resten av kvelden og se på Interstellar. Ha en fin kveld!

Jeg begynte å strikke høsten 2014. Det skjedde på grunn av noe så tilfeldig som at jeg var innom bloggen til Camilla Pihl, hvor hun hadde skrevet et blogginnlegg om at nå var det den tiden på året igjen for å strikke. Jeg hadde bodd i Trondheim siden mai, og hadde vært arbeidsledig siden da. "Hvorfor ikke lære meg noe nytt?" tenkte jeg. Jeg visste absolutt ingenting om strikking, selv om mamma har strikket så lenge jeg kan huske. Jeg visste ikke hvor jeg skulle begynne, så jeg tok for meg det som var mest tilgjengelig for en som ikke var en strikker; Skappelgenseren. Jeg kjøpte først garn og oppskrift til å strikke lua, sammen med oppskriften til Skappeljakken. Lua ble så som så, den er knapt nok brukt. Jeg trengte bare en prøvelapp for å komme inn i strikkingen. Etter det kjøpte jeg garn til både Skappeljakken og Mariajakken. Husker ikke nøyaktig hva prisen for de var, men Skappeljakken kostet vel 800 kroner og vel så det, siden jeg strikket ermene alt for lange. Mariajakken kostet over 1000 kroner. Jeg, som mange andre, hadde tidligere vært opptatt av hvor mange plagg jeg kunne få for minst mulig penger. Ikke hadde jeg vært særlig nøye med hva slags materialer som var brukt i klærne heller. For en tankevekker strikking har vært for meg. Jeg hadde ingen anelse om hvor mye tid og energi man legger ned i å lage et plagg. Prisen for garnet er ikke så veldig nøye for meg, selv om jeg vet at mange syns garnet skal være billig. Jeg tenker mer på det faktum at jeg har brukt flere uker på å strikke utallige masker i et plagg jeg har lyst skal vare i mange år, så er fibrene i plagget viktig. I en verden som fortæres av materialisme og fast fashion, vil jeg heller tenke "varig". Tenk hvis Mariuskofta jeg har, varer i 10 år? Det hadde vært fantastisk! 

Noe som har vært i fokus på flere strikkepodcaster jeg har hørt på, er bærekraftige fibre. Hvor de blant annet snakker om bomull, og hvor skadelig bomullindustrien er. Hvis man lurer mer på dette, anbefaler jeg å se en dokumentar på Netflix som heter The True Cost. Essensen i dette er, hvor mye er vi villig til å godta for billige klær? Hvor mye verdt er bomullskjorta di til 100 kroner? Er den verdt et liv? Dette har de snakket om i strikkepodcastene også, at hvis man skal bruke bomull, kjøp økologisk. 

Jeg er lei av min egen tidligere materialisme. Jeg har så mange klesplagg og så mange sko, og alt de gjør nå er å ta opp plass. Dette begynte å avta etter at jeg lærte meg å strikke. Gleden av å bruke plagg jeg har laget med mine egne hender, slår den ene dagens lykke du får av å ha kjøpt et nytt plagg, en ny veske, et par nye sko. Etter at du har fått tilfredsstillelsen av å ha kjøpt noe, begynner du å lengte etter å kjøpe noe nytt. I år er målet mitt å lære meg å sy, så skal jeg jammen meg begynne å sy mine egne plagg også. Slow fashion har blitt et konsept som jeg ønsker å være en del av. Graveniid i Finnmark for eksempel bruker det uttrykket. Klær som er sydd i Norge er det jeg har lyst å bruke pengene mine på heretter når jeg skal kjøpe klær. 

Vi kan alle utgjøre en forskjell ved å sette krav til det vi kjøper, enten det er mat eller klær. 

Tre "Topp tre"-lister klokka tre på natta.

Bøker jeg har lyst å lese

1. Mummibøkene til Tove Jansson. Jeg husker så godt Mummi fra da jeg var liten, og det er liksom de beste minnene. Husker spesielt godt den gangen vi sparket til kiosken som var i bygda da, kjøpte godteri og så på Mummi da vi kom hjem. I høst var jeg på en forelesning om Tove Jansson, så hadde vært gøy å lest bøkene. 2. Ren Poesi. Instagramkontoen som ble til en bok.

3. The woman I wanted to be av Diane von Furstenberg. Kunne også tenkt meg å lese Girl Boss.

Ting jeg har dilla på

1. Grønn te med honning, sitron og ingefær. Sitronen tar liksom vekk den beske smaken grønn te bruker å ha.2. Tarantino-filmer. Så senest Kill Bill vol 1 for en halvtime siden. Tidligere i kveld så jeg Foxy Brown, som var inspirasjonen til Jackie Brown.

3. Kjæresten min.Strikkestæsj (det er jo tross alt en veldig stor del av livet mitt)

1. De nye pinnene mine fra KnitPro som heter Zing. Liker trepinnene derfra og, men var veldig godt å strikke ull med metallpinner. Er spent på å teste ut de utskiftbare Karbonzpinnene også.

2. Mønsteret på Uglevotter. De ser så kule ut, har skikkelig lyst å strikke et par i påskeferien. Må kjøpe Finull i hvit til å matche med Pickles Pure Wool i brunt, satser på at det blir en bra kombo.

3. Den nye filtveska fra Iittala som jeg fikk denne uka fra kjæresten min. Så nå har jeg en til bare Picklesgarn, som tar opp mye plass.

Hattifnattkoppen er forresten også en favoritt for tiden. Hattifnatter er mitt favorittvesen fra Mummiverdenen. De er bare så rare. Lurer hver eneste gang jeg bruker den koppen på hvordan Hattifnattene får til å drikke av koppene de har på fanget?

 

 

I prokrastineringens ånd (den gjelder ikke bare når jeg må gjøre skolearbeid, men også når jeg må legge meg) skal jeg skrive en liten liste om alt det spennende jeg driver med for tiden. Bare sånn mens jeg venter på outfitbildene og at jeg skal gidde å gjøre ferdig noen strikkeprosjekter. Altså, gjøre ferdig de kjedelige tingene.

1. Siste bok jeg leste


Sjur Gabriel av Amalie Skram. Før denne var det hele Harry Potter-serien. Det var faktisk litt morsomt, fordi to av bøkene i serien har jeg bare lest en gang før.


Ja, jeg leser de på norsk. Jeg forstår ikke hva de engelske ordene betyr, og norsk er det som er nostalgisk for meg. Men uansett, Føniksordenen var en av bøkene jeg bare har lest en gang før, og jeg hatet den da. Jeg syns den var så dyster, Harry klaget så mye, og Uffert gjorde jo hele Galtvort forferdelig. Men denne gangen syntes jeg faktisk boka var spennende, og det var litt som å lese den for første gang igjen. Det var det samme med Dødstalismanene, som jeg tror jeg bare har lest en, maks to, ganger før. Det endte med at jeg satt helt oppslukt av Dødstalismanene, og klarte ikke legge den fra meg før jeg var ferdig. Jeg leser ikke så ofte for fornøyelsen mer, men Harry Potter er alltid en like stor fornøyelse og glede å sette seg ned med. 

2. Siste plagg jeg strikket

Wow, for et sjarmerende bilde. Akkurat nå holder jeg på med de siste rundene på Glitterheimkofta, strikket i Pickles Pure Wool i fargene Mandarin, Tranebær og Nykvernet. Jeg krysser alt av fingre og tær for at bølgene som har oppstått i strikketøyet forsvinner når den vaskes, meeen. Jeg mistenker de er kommet for å bli.

3. Siste sang jeg hørte på

Adventure of a Lifetime av Coldplay. Jeg hører ikke på musikk for tiden, jeg er ærlig talt litt lei av alt jeg har på Spotify. Eventuelt bare ikke i humør. Jeg hører for det meste på podcaster når jeg går tur, og den siste jeg hørte på var Marthe og Marthe, en strikkepodcast. Men det var litt gøy i helga da vi hadde sing along til Coldplay.

4. Siste video på nettet jeg så

Papa Emeritus IIIs takketale da Ghost mottok Grammyen. Seriøst Ghost, når skal dere komme og spille der jeg kan se dere? Er snart to år siden forrige ritual.

5. Siste godis jeg spiste

Hjemmelagd sjokoladepudding og vaniljesaus. Kommer aldri til å gå tilbake til kjøpepudding, den man lager er så mye bedre! Sitter nå igjen med masse vaniljesaus og ingen pudding, vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Må kjøpe frysebeger i morgen og fryse den. Den lille klumpen i kjøkkenhåndkledet er forresten en Pavlovabunn, så til helgen blir det Pavlovakake. 

6. Siste kjøp

Jeg har tidligere ansett meg selv som et veldig materialistisk menneske. Faktisk så glad i å kjøpe nye ting at jeg kunne gå blakk i flere måneder for èn liten glede på begynnelsen av sommeren. Nå er jeg drittlei av mitt tidligere forbruk og all plassen klærne og skoene jeg aldri bruker tar opp. Enda det er januarsalg ennå, har jeg ingen behov for å gå inn i butikkene og se. Det eneste jeg ønsker meg nå er en litt comfy, men fremdeles fin, bukse som jeg kan bruke ute blant folk. Og en stor, hvit bomullsskjorte. Ellers går det bare i garnkjøp. Disse tinnknappene er det siste jeg kjøpte. Blomstene skal på Setesdalkofta mi som blir ferdig til helgen. Selbuknappene skal på Nancykofta som blir en remake.

7. Siste tv-serie jeg så

Den siste jeg så ferdig var Freaks and Geeks, og OH MY GOD. Den var så bra! Kanskje en av de beste tv-seriene jeg har sett, som tragisk nok bare varte i en sesong. Akkurat nå ser jeg How I Met Your Mother på Netflix. Men nå har også Jane the Virgin, How To Get Away With Murder og snart Girls begynt igjen. I tillegg til Modern Family og Big Bang Theory. Wow. Jeg tror jeg må skaffe meg et annet liv enn tv-serier.

8. Siste film jeg så

Siste kinofilm jeg så var Hateful Eight av Quentin Tarantino. Jeg er vanligvis en veldig stor Tarantino-fan, men denne var litt...dyster? Ellers har jeg begynt å se Harry Potter-serien, selv om jeg overhodet ikke er begeistret for filmene. De er liksom så fattige, de har flådd storyen helt inn til beinet for å få med seg hele handlingen. Eller, de får med seg høydepunktene. Jeg elsker i bøkene at J. K. Rowling til og med har med hva de spiser og hva som skjer i hverdagene på Galtvort. 

9. Neste strikkeprosjekt jeg har lyst å strikke


Bilde fra www.sandnesgarn.no

Har flere prosjekter jeg har lyst å ta fatt på, og en av de blir Dovrefjellkofta. Tenker å strikke den i Tynn alpakkaull fra Sandnes Garn, selv om jeg ønsker meg den i fargen som heter "Støvet grønn", som bare finnes i Alpakka. Jeg har allerede to kofter i alpakka, og de er skrekkelig varme. Men her en natt drømte jeg om den perfekte Mariusgenseren, som jeg klynget meg til i drømmen. Den var bringebærrød, med en annen rødfarge i mønsterfargene. Nå har jeg faktisk litt lyst å strikke en Mariusgenser til meg selv, kanskje en lang variant. Hadde blitt som en kjole. 

Dette var faktisk litt gøy. Tror jeg må skrive flere sånne innlegg, noen ganger er det godt å bare lufte ut litt tanker. Og prokrastinere leggetiden med en times tid. 

 

 

Kvelden før kvelden! I dag har jeg strikket for harde livet, men andre ting har liksom kommet i veien hele tiden. Nå er nesten alle gavene ferdig og pakket inn. Jeg har laget panna cotta som skal bli desserten i morgen. Jeg har pyntet juletreet og i går fikk jeg omsider ordnet meg julekjole. Det ble en litt avslappet stil i år. Håper alle sammen får en fin julefeiring, uansett om den er liten eller stor.

God jul!Kvalmt selvskrytende, jeg vet, men jeg er ganske stolt over at Visit Norway valgte å regrame bildet jeg lastet opp i går morges på Instagram. Inn i mellom bilder av landets største byer og østlandet, er plutselig et bilde av mammas lille sjå i mørketidslyset, sett gjennom frostrosene som hadde dannet seg på vinduet. Så jeg er litt stolt av meg selv, som tok bildet. Men mest stolt er jeg av at de også syntes at Billefjord og Finnmark er vakkert, på sin helt egen måte.

Det er snart første søndag i advent, og jeg har for første gang på mange år skikkelig julestemning. Har hatt det i over en måned allerede, siden jeg har holdt på med julegavestrikking siden oktober. Jeg har ikke strikket noe til meg selv siden slutten av oktober, da jeg strikket en Mariuslue for å matche kofta mi. Jeg gleder meg skikkelig til jula er over, og jeg endelig kan vise alt jeg har strikket! Men først gleder jeg meg til selve desember og førjulsstemningen. Jeg har tyvstartet allerede, med å henge opp adventstjerna, pakket inn den første julegaven, laget riskrem (økologisk, selvfølgelig. Det smaker bedre!) og spist klementiner. Fram til 20. desember blir det dårlig med blogging, jeg har ingen til å ta bilder av meg. Men etter da blir jeg gjenforent med fotografen min, og jeg har mange spennende idèer til outfitshoots da.

Jeg vet det fremdeles bare er oktober, men jeg har faktisk vært ganske tidlig ute med julegaver i år. Noe er kjøpt allerede, og veldig mye er planlagt. I dag fikk jeg spørsmål om min egen ønskeliste, så da er det bare å kjøre på!


De utrolig fine lysestakene fra Kähler i gull, som jeg tror er limited edition nå til jula. 

Jeg er egentlig ikke så begeistret for Mummikoppene, fordi hankene er så store. Men det nye designet denne sesongen er så utrolig vakkert, at jeg ønsker meg både kopp og skål.


Filtpose fra Iittala til å ha garn i! Fikk en stor en i bursdagsgave, og hadde egentlig trengt en stor til, til resten av garnet. Men denne i blå er så fin.


Gavekort fra Pickles! Har virkelig fått sansen for mye av garnet de fører, og dette rosa garnet har jeg lyst å strikke kofte av etter jul.


Den nye kofteboken som Sandnes gir ut nå. Etter min logikk trenger man tydeligvis ganske mange kofter, og denne her har jeg trua på! Har allerede sett meg ut Dovrefjellkofta, kanskje i lyseblå og hvit eller skogsgrønn...


Undertøy fra Calvin Klein i størrelse medium. Har iløpet av dette året skjønt at det er faktisk ganske fint med undertøy med god kvalitet og passform.


Bøker som er lette å lese i romjula, sånn som Amber Smoke av Kristin Cast. En bok jeg har hatt lyst å lese i månedsvis, men ikke blitt å kjøpe selv. Tror ikke man får tak i den i Norge.


Koseklær! Sånn som settet til venstre fra Wildfox fra Dolls Kill, eller en stor og god flanellpysjamas.


Kosepakke, med godteri og annet småting og kos i.


Pinner fra KnitPro som kan byttes. Pinner gjerne i størrelse 3, 3,5, og 7. Løs rundpinne størrelse 80 cm.


Fuktighetskremer, hårprodukter og andre greier som jeg aldri tar meg råd til selv.

 

Hva står på din ønskeliste i år?

 

Inspirert av Cath in the City, så lager jeg min egen bøtteliste for høsten! Jeg vet det ikke heter bøtteliste på norsk, men...hva skal man kalle det da?

1. Lese mer! Først og fremst fordi jeg går et studie som krever at jeg leser mye, men også for opplevelsen. Følelsen av å holde i en bok du har gledet deg til å lese, papir mellom fingrene og den følelsen når du blir så oppslukt at du ikke enser at det har gått fem timer med lesing. Dessuten føler jeg at hele dagen går til å stirre på en skjerm, og internettlesing. Bøker som ligger til lesing nå er På gjengrodde stier av Hamsun, Professor Hieronimus av Amalie Skram og diktsamlingen til Edith Södergran (gleder meg helt sykt til å pløye gjennom den!).


2. Være litt spontan, gjerne ute i naturen. Jeg er født og oppvokst i Finnmark, et fylke hvor høsten som oftest er over når september går mot slutten, så høstaktivitetene er som oftest innendørs. Her i Kristiansand virker det ikke umulig å faktisk dra på piknik i skogen. Hvis jeg bare finner ut hvor skogen er... Men også gå turer ute i den friske og klare lufta, den som bare er på høsten. Favoritten min er de første dagene med frost, hvor det ennå er gule farger på trærne og rim på bakken. Lufta er aldri så skarp og klar som da!

3. Høre mer på musikk. Jeg brukte å gjøre det mye før, men det har liksom bare glippet. Nå på høsten er det varm jazz som frister mest. Men Soley er også bra, og Sivert Høyem.


4. Bli flinkere på å ta bilder. Alt blir tatt med mobilen nå, jeg savner å legge litt planlegging og energi i det, og faktisk ha noe fint igjen. Ikke bare bilder som blir til stickygrams på kjøleskapet.


5. Strikke! Strikke mye. Jeg elsker store, herlige strikkagensere som man kan pakke seg godt inn i. I tillegg elsker jeg at det betyr at man har lagt ned tanke i hva man kjøper, ettersom man gjør research på mønstere, fiber og garntyper, og så strikker hele greia selv. Er liksom noe eget å gå med hjemmelagd også, og i hvert fall hvis noen andre har lagd det til deg. Dèt er en kjærlighetserklæring! Jeg har faktisk allerede begynt på julegavestrikk, noe som er ekstra koselig. Jeg lagde noe i julegave i fjor også, men i år føler jeg at jeg overgår meg selv. Og så blir det mindre stress når jula nærmer seg.


6. Mer kvalitetstid med kjæresten. Vi er dessverre barn av teknologialderen, og jeg tror det er vanlig for mange par å synke ned i hver sin skjerm og glemme å gjøre ting i lag. 

7. Bli mer sosial. Jeg er ganske introvert, og blir ofte sliten av å være med mye mennesker. Det har ikke vært store problemet så langt, siden jeg ikke kjenner noen her ennå. Kanskje en ulempe med å gå glipp av fadderuka. Det handler vel egentlig bare om å pushe seg selv ut av komfortsonen og møte nye mennesker.

Jeg kommer faktisk ikke på flere punkter å ha med på lista. Jeg har tenkt på å lage den i hele dag, men så har jeg vært så oppslukt av kofta jeg strikker på nå, som jeg hadde lyst å få ferdig i dag. Alle bildene bortsett fra genserbildet er tatt fra Pinterest, forresten.

 

Det har vært stille fra meg den siste tiden. Rett og slett fordi jeg er kameraløs, ikke har hatt noen bilder å blogge eller noe særlig å fortelle om. Jeg har vært både i Finnmark og Trondheim nå i september. I Finnmark var høstfargene og høstværet utrolig vakkert. Da jeg var i Trondheim dro vi en tur til Røros, siden kjæreste skulle hjelpe moren sin med å bære inn ved på hytta. Ellers har jeg hatt virus i cirka tre uker nå, og jeg er ennå ikke frisk. I det minste er det koselig at høsten begynner å trå inn for fullt, med varme tekopper på kveldene og tente lys mens man ser på kontrasten av gul flamme mot mørket utenfor. Jeg så forresten blodmånen på mandag! Jeg kunne se den fra stuevinduet. 

Det kommer nye blogginnlegg snart, jeg må bare bli ferdig med litt strikkeprosjekter og få noen bloggbilder fra kjæreste.

 

Bilder som Emil tok av leiligheten etter at vi hadde tømt den for veldig mye ting og shinet den skikkelig. Det føles skikkelig rart at vi ganske snart ikke skal bo her mer, et sted som vi har kalt for hjemme i over ett år. Ikke så lenge, jeg vet det. Men det første ordentlige stedet jeg og Emil har bodd sammen. Jeg syns bildene ble ganske fine, og hadde lyst å dele de her så jeg kan se tilbake på de og tenke på de fine stundene vi har hatt her. Hva syns dere om den orange tv-benken, forresten? Den var en litt slitt brunfarge fra før, og så malte jeg den tidligere i sommer. Den ser bra ut fra avstand, nært er den veldig ujevn. Jeg vet ikke hvor vi ender opp etter denne leiligheten, men den neste skal jeg fylle opp med flere blomster og grønne planter, og mange flere bilder. Og bøker! Masse bøker. Jeg gleder meg til den gangen jeg har mitt eget hus, og kan ha det akkurat så fargerikt og sært som jeg ønsker det. Ja, og Emil, da. Han må vel få ha et ord med i laget, han også.